Aktualności

Ekstrakt z pokrzywy

22.05.2018 Ekstrakt z pokrzywy

Pokrzywa zwyczajna (Urtica Dioica) jest bardzo popularną rośliną zielną, od dawna wykorzystywaną w kosmetyce. Przez jednych uważana za chwast, przez innych za remedium na liczne dolegliwości. Pokrzywa od wieków stosowana jest w medycynie naturalnej. Właściwości lecznicze wykazuje zarówno korzeń jak i liście.
Szczególnym zastosowaniem pokrzywy są wszelkie preparaty do pielęgnacji włosów. Wzmacnia je, nadaje im połysk, zapobiega ich wypadaniu. Może stymulować krążenie w skórze głowy, co korzystnie wpływa na ich porost. Pokrzywa zmniejsza również przetłuszczanie włosów, jest pomocna w walce z łupieżem i łojotokiem.
Pokrzywa polecana jest również do cer tłustych i trądzikowych. Zimniejsza wydzielanie sebum, poprawia koloryt oraz ukrwienie skóry. Ułatwia również gojenie drobnych ran.
W naszym klimacie najlepszym okresem do zbioru jest przełom wiosny i lata. Pokrzywa posiada wtedy najwięcej witamin i innych drogocennych składników.

 

więcej
Snowdrop Extract

10.01.2018 Snowdrop Extract

Ekstrakt ze śnieżyczki przebiśnieg (Galanthus Nivalis Seed Extract) to nowość w naszej ofercie. Roślina ta kojarzona jest głównie jako symbol przedwiośnia. Ekstrakt z tej rośliny idealnie sprawdzi się w kosmetykach oraz produktach do pielęgnacji skóry. Przebiśnieg to wieloletnia bylina kwitnąca od lutego do kwietnia. Tworzy pojedyncze, charakterystyczne, białe kwiaty w kształcie dzwonka. Występuje głównie na terenach Szwajcarii, Austrii i południowej Europy. Zawiera substancję czynną o nazwie galantamina, która zwiększa napięcie mięśni szkieletowych (stymulant mięśni) oraz ułatwia przewodnictwo nerwowe. Jako lek znajduje więc zastosowanie w zaburzeniach przekaźnictwa nerwowego m.in. w chorobie Alzheimera. W zastosowaniu kosmetycznym wyciąg ze śnieżyczki jest używany do spowolnienia procesu starzenia się skóry. Ma właściwości odżywcze, przeciwstarzeniowe, przeciwutleniające, poprawia elastyczność oraz tonizuje skórę.

więcej
Laminaria Saccharina Extract

03.01.2018 Laminaria Saccharina Extract

Laminaria Saccharina to jeden z gatunków listownicy występujący w ekstremalnie zimnych wodach północnego Atlantyku, wzdłuż 48 równoleżnika. Roślina ta wytworzyła liczne mechanizmy adaptacyjne, pozwalające na przetrwanie w trudnym środowisku. Laminaria Saccharina charakteryzuje się bardzo szybkim przyrostem w okresie letnim (do 1 cm na dobę). W tym czasie gromadzi duże ilości składników odżywczych i polisacharydów pozwalających przetrwać przez cały sezon zimowy, kiedy temperatura wody spada do 1˚C. Będąc narażona na działanie skrajnie niskich temperatur, dostosowuje swoją aktywność metaboliczną do panujących warunków. Części rośliny narażone na aktywne działanie fal stają się pogrubione, aby lepiej odpierać ich napór.
Badania in vitro, in vivo oraz testy konsumenckie wykazały, że wodny ekstrakt z tej rośliny może wpływać na spowolnienie procesu starzenia się skóry, odwracając efekt jej dezintegracji na poziomie komórkowym. Ekstrakt z Laminaria Saccharina powoduje odnowę ekspresji genów do poziomu obserwowanego w młodych komórkach. Poprzez wzrost poziomu kolagenu przyczynia się do wzrostu elastyczności, sprężystości oraz redukcji zmarszczek. Wyciąg z Laminaria Saccharina może być kluczowym składnikiem formuł anti-aging.

W razie zainteresowania zapraszamy do kontaktu.

więcej
Garcinia Cambogia Extract

29.11.2017 Garcinia Cambogia Extract

Na rynku co jakiś czas pojawiają się nowe, modne super-pokarmy a szczególnie super-owoce. Konsumenci coraz częściej poszukują ich nazw na etykietach produktów kosmetycznych. Wychodząc naprzeciw Państwa oczekiwaniom stale rozszerzamy naszą ofertę ekstraktów, m.in. o Garcynię Kambodżańską (Garcinia Cambogia)...

 

więcej
Nowość w ofercie – nowa generacja ekstraktów botanicznych bez konserwantów

04.10.2017 Nowość w ofercie – nowa generacja ekstraktów botanicznych bez konserwantów

Producent naszych botanicznych ekstraktów, firma Carrubba, w odpowiedzi na wymagania klientów oraz coraz większą świadomość konsumentów, zdecydował o wprowadzeniu nowej linii wodno-rozpuszczalnych ekstraktów bez konserwantów. Są to ekstrakty wodno-glicerynowe, szczególnie polecane do produktów naturalnych, ekologicznych, "preservative free". Zadaniem konserwantów w wodnych układach jest zatrzymywanie wzrostu szkodliwych bakterii. Jednak nadużywanie konserwantów może być szkodliwe dla wrażliwej skóry i naszego środowiska. Rozumiejąc wzrost zainteresowania kosmetykami o jak najbardziej naturalnych składach, wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom producentów kosmetyków i ich klientów. W pełni naturalne wyciągi roślinne bez konserwantów są bezpieczne w użyciu, odpowiednie dla osób w każdym wieku: zarówno dorosłych jak i niemowląt i dzieci. Pozwalają na tworzenie pięknych, w pełni naturalnych i niezawodnych produktów kosmetycznych.

Zapraszamy do kontaktu po więcej informacji .

więcej
Nowość w ofercie - Activoil™ Kerox-Pro™

27.09.2017 Nowość w ofercie - Activoil™ Kerox-Pro™

W naszej ofercie pojawił się nowy składnik aktywny dedykowany do pielęgnacji włosów, w szczególności do włosów farbowanych. Składnik zapobiega blaknięciu koloru włosów wywołanemu promieniowaniem UV. Activoil™ Kerox-Pro™ chroni strukturę włosa przed szkodliwym działaniem słońca. Zapobiega wysuszaniu i matowieniu. Jest to już trzeci składnik z serii Activoil™ - olejów o szczególnie cennych właściwościach pielęgnacyjnych, stabilizowanych w opatentowanej technologii.

więcej
Nowość w ofercie - Bioptimized™ Guava

16.07.2017 Nowość w ofercie - Bioptimized™ Guava

Bioptimized™ Guava jest nowością opracowaną przez naukowców z firmy Innovacos wprowadzoną w tym roku do naszej oferty. Jest to zupełnie innowacyjne spojrzenie na proces starzenia się skóry. Może być kluczowym składnikiem dla wszystkich formuł Anti-Aging. Stanowi „Detox System" dla starzejącej się skóry. 

więcej
Nowość w ofercie - GinsenoLite™

11.07.2017 Nowość w ofercie - GinsenoLite™

Kolejną nowością opracowaną przez Innovacos, włączoną do naszej oferty jest składnik wybielający - GinsenoLite™. Został on opracowany na bazie koreańskiego Żeń-Szenia, bogatego w bioaktywne składniki - ginsenozydy. Ginsenozydy mają strukturę zbliżoną do polifenoli roślinnych. GinsenoLite™ jest standaryzowany na zawartość ginsenozydu Rb3. Klinicznie wykazano, że GinsenoLite™ wpływa na melanogenezę powodując „wybielanie" skóry. Badania wykazały, że powoduje znaczące wybielenie skóry już po 28 dniach. Żeń-Szeń znany jest również z silnych właściwości antyoksydacyjnych, przeciwstarzeniowych i przeciwzapalnych.

Mamy nadzieję, że ten składnik będzie się cieszył u nas równie dużym zainteresowaniem jak na rynkach azjatyckich, gdzie używany jest w produktach do higieny intymnej.

więcej
Nowa strona internetowa ruszyła!

10.07.2017 Nowa strona internetowa ruszyła!

Zapraszamy Państwa do zapoznania się z nową odsłoną strony internetowej Mirarosa Cosmetics. Nowa strona zapewnia ułatwiony dostęp do aktualnej oferty. W zakładce Produkty umieszczono najważniejsze informacje techniczne, właściwości oraz typowe zastosowanie poszczególnych składników. W zakładce Aktualności znajdą się m.in. nowości w ofercie oraz informacje o targach bądź imprezach branżowych.

 

więcej

Mirarosa Cosmetics Sp z o.o
ul. Kraszewskiego 182A
33-380 Krynica Zdrój

Tel. (18) 472 33 22
mail: biuro@mirarosa.com

Pola wymagane