Liceryl™ & Eceryl™

Liceryl™-12 i Eceryl™-12 są estrami pochodzącymi odpowiednio z linolowego i erukowego kwasu tłuszczowego oraz gliceryny. Działają jak ko-surfaktanty i ko-emulgatory o właściwościach solubilizacyjnych. Łączą się z cząsteczkami środków powierzchniowo czynnych powiększając ich średnicę  - tworząc micele, co utrudnia im przenikanie przez kanaliki wodne w skórze. Zmniejsza to zaczerwienienie oraz dysfunkcję bariery ochronnej jakie często wywołują surfaktanty penetrujące skórę. Gliceryna wykorzystywana do ich syntezy jest znana ze swoich właściwości higroskopijnych. Kwas linolowy to nienasycony kwas tłuszczowy Omega-6, pozyskiwany jest z oleju sojowego. Kwas erukowy jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym Omega-9, pozyskiwanym z oleju rzepakowego.

Działanie kliniczne:

  • Powiększanie wielkości miceli środków powierzchniowo czynnych (SPC)
  • Zapobieganie uszkodzeniom bariery ochronnej skóry wywoływanym przez SPC
  • Redukcja zaczerwienienia wywołanego SPC

Informacje techniczne:

  • INCI name Liceryl™-12: Glyceryl Linoleate, PEG-12 Oleate
  • INCI name Eceryl™-12: Glyceryl Erucate, PEG-12 Oleate
  • Rozpuszczalne w wodzie
  • Dyspergują w oleju
  • Właściwości solubilizacyjne dla kompozycji zapachowych, aromatycznych ekstraktów i olejków esencjonalnych
  • Ko-emulgatory i ko-surfaktanty
  • Nie wpływają na właściwości pianotwórcze innych składników
  • Rekomendowany poziom użycia: 1÷10 %

Typowe zastosowanie:

  • Żele do mycia twarzy
  • Żele pod prysznic
  • Szampony
  • Płyny do zmywania makijażu
  • Pielęgnacja skóry dziecięcej
  • Pielęgnacja skóry wrażliwej

Mirarosa Cosmetics Sp z o.o
ul. Kraszewskiego 182A
33-380 Krynica Zdrój

Tel. (18) 472 33 22
mail: biuro@mirarosa.com

Pola wymagane